dilluns, 2 de maig del 2011

La mona de pasqua


Fa poc temps que vam selebra la mona. Es una festa que els agrada a totom peque
La fascinació per la xocolata és cosa de petits i grans. Però sabíeu que antigament les mones no eren aixis.
 
La mona de Pasqua és molt tradicional a Catalunya, València i Múrcia. És un dolç esponjós que normalment es menja acompanyat de xocolata, ou i llonganissa seca. És una tradició que simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències s'han acabat.



Avui en dia no queda gaire clar l’origen de la paraula mona, el que si podem afirmar es que prové de la paraula munna, que en àrab vol dir regala.



Al segle XIX és quan les mones perden tota la seva senzillesa i la seva presentació es torna més complicada i més sofisticada. Actualment, les mones presenten una gran diversitat, encara que abans generalment eren rodones. Inicialment, la mona era una massa de pastís elaborada amb sucre, i d'altres llaminadures, amb ous durs a sobre,però amb el temps els ous es van tornar de xocolata. Tradicionalment s'elaborava amb tants ous com anys tenia l’Infant, encara que la mona mai no superava els dotze ous. Al País Valencià i Múrcia, en canvi, no va evolucionar i encara manté la forma original de pastís (tonya) amb l'ou dur al damunt.


La mona tradicional:                                                 La mona moderna:       





















Fet per: Humza anjum

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada