dilluns, 6 de juny del 2011

Eleccions a Espanya

El divendres 22 de maig, a 13 de les 17 comunitats autònomes s’hi van celebrar eleccions autonòmiques. El 29 de març es van publicar els decrets amb els que van convocar les eleccions a les diferents comarques. Només Andalusia , Catalunya , Galícia i el País Basc no van celebrar eleccions aquest any. Això és degut a que en aquestes comunitats ja van celebrar eleccions al març de 2008 (Andalusia), març de 2009 (Galícia i País Basc) i novembre de 2010 (Catalunya) i encara no han esgotat els quatre anys de la seva legislatura.

Taula de partits amb la majoria d’escons
Comunitat AutonomaPartitRepresentant
AragóPPMarcelino Iglesias Ricou
AstúriesFACVicente Álvarez Areces
BalearsPPFrancesc Antich i Oliver
ValenciaPPFrancisco Enrique Camps Ortiz
CanàriesPPPaulino Rivero Baute
CantabriaPPMiguel Ángel Revilla Roiz
Castella la ManxaPPJosé María Barreda Fontes
Castella y LleóPPJuan Vicente Herrera Campo
CeutaPPJuan Jesús Vivas Lara
ExtremaduraPPGuillermo Fernández Vara
la RiojaPPPedro María Sanz Alonso
MadridPPEsperanza Aguirre Gil de Biedma
MelillaPPJuan José Imbroda Ortiz
MurciaPPRamón Luis Valcárcel Siso
NavarraUPNYolanda Barcina Angulo






A part de les autonòmiques també es van celebrar les municipals. Tots els habitants dels municipis d’Espanya van ser cridats el dia 22 a les urnes 4 anys després. Però, aquesta vegada els resultats serien molt diferents.
La jornada electoral va començar a les 8 del matí amb el punt de mira en el moviment 15M i amb el partit arbertzale Bildu, recentment legalitzat. Tot i això, la jornada va anar avançant sense cap incidència fins arribar a les 2, on la participació per ara era més alta que en 2007. La jornada va acabar amb les 8 amb una participació d’un 66,23% 0,05% més baixa que en el 2007.

Ara, parlarem dels resultats. En 2007, la diferència entre els dos grans, PP i PSOE, era mínima.
Però actualment hi ha fins a un 15% de diferencia favorable al Partit Popular. Això s’ha notat en les localitats espanyoles, on en fins a 15 comunitats autònomes (Galícia, Castella i Lleó, Castella La-Manxa, Madrid, Murcia, Andalusia, Aragó, Comunitat Valenciana, La Rioja, Cantabrià, Illes Balears i Illes Canàries i en les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla) els municipis tenen majoria popular. Només en Catalunya (CiU), Navarra (UPN), País Basc (PNV) i Astúries (PSOE) l’alcaldia dels municipis té un altre color.

Les grans novetats han estat en el País Basc, on Bildu ha aconseguit uns grans resultats, fins i tot aconseguint l’alcaldia de Sant Sebastià. També s’ha confirmat la presència de UPyD com el cinquè gran i la inserció del Foro Asturias en, obviament, Astúries.

Ara ens centrarem en Badalona. Aquí hi van haver 81.370 (53% de la població) vots repartits entre 18 partits electorals la majoria es va repartir entre el PP, PSC, CIU i ICV-EUiA-E.
El guanyador va ser el PP amb el seu representant Xavier Garcia Albiol, que va aconseguir 11 regidors, quatre més que en 2007. En segon lloc va quedar el PSC amb 9 regidors, seguit del CIU amb 4 i de ICV-EUiA-E amb 3.

Però la victòria del PP no és suficient per governar la nostra ciutat degut a què no té la majoria absoluta, i això suposa un problema ja que haurà si no vol governar en minoria. Un dels possibles pactes és el de PP i el de CiU, formant un govern de dretes. Aquest seria un dels pactes. L’altre pacte seria un tripartit PSC-CIU-ICV o un pacte PSC-CIU però en minoria. Hi ha moltes opcions però encara no es sap qui serà el nostre alcalde durant els propers 4 anys.

Respecte al problema que s’ha donat a Badalona, els redactors d’aquest article creiem que el PP, el guanyador d’aquestes eleccions, ha fet moltes promeses falses que realment no pot complir i algunes són de caràcter ofensiu, però malgrat tot també ha realitzat una campanya electoral molt bona apropant-se a la gent de barri com per exemple les visites a Llefià i a La Salut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada